Uncategorized

Καλοκαιρινές διακοπές & απασχόληση των παιδιών με διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Το καλοκαίρι έχει φθάσει και τα σχολεία σε λίγο καιρό θα κλείσουν!

Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού μια πολλή μεγάλη μερίδα γονιών παίρνει άδεια και πολλές οικογένειες είτε θα εξορμήσουν προς έναν καλοκαιρινό προορισμό, είτε θα παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους. Όπως και να έχει θα υπάρχει περισσότερος χρόνος από ότι συνήθως για την οικογένεια και τα παιδιά.
Η πραγματικότητα είναι, πως όλοι όσοι δουλεύουν στον τομέα της εκπαίδευσης, (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εργοθεραπευτές/τριες, λογοθεραπευτές/τριες, ειδικοί παιδαγωγοί) προς το τέλος της σχολικής σεζόν διερωτώνται συχνά από τους γονείς όσον αφορά τη μεγάλη διάρκεια αποχής από το σχολείο ή τη θεραπεία και τι θα μπορούσαν να κάνουν έτσι ώστε το παιδί τους να μη χάσει την επαφή με την εκπαίδευσή του.
Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως στις καλοκαιρινές μας διακοπες αναζητούμε ξεκούραση και διασκέδαση, κάτι το οποίο επιδιώκει και ο γονιός αλλά και το παιδί. Οι προτάσεις λοιπόν που ακολουθούν, δεν πρόκειται να περιορίσουν ούτε τον γονιό, αλλά ούτε και το παιδί σε ένα από τους δύο!
Ας δούμε τι θα μπορούσε να γίνει, έτσι ώστε να είναι δραστήριο το μυαλό του παιδιού και συγχρόνως να διασκεδάζει όλη η οικογένεια.

Καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία στο σπίτι στο κήπο…

Ωραία περίοδος το καλοκαίρι. Ξεγνοιασιά. Πολύ ξεγνοιασιά.
Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το ν’ απολαμβάνεις το καλοκαίρι σαν μικρό παιδί. Το παιδί ζει έντονα την κάθε στιγμή, τρέχει, φωνάζει, κυλιέται χάμω, βάζει άμμο στα μαλλιά και γελά. Όλοι οι μεγάλοι αυτό χρειάζονται. Να ζήσουν σαν παιδιά. Να κάτσουν ελεύθεροι στην άμμο και να παίξουν με κουβαδάκια και χωνάκια. Να βάλουν άμμο στο κουβαδάκι και μετά να το αδειάσουν. Ξανά και ξανά. https://www.toystories.gr/product-category/καλοκαιρινα-ειδη/

Βιβλία όπως «Καλοκαιρινές διακοπές»
Πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και θεραπευτές, όπως και εγώ, προτείνουμε ως λύση ένα βιβλίο, όπως «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές», που εννοείται είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο αλλά δεν είναι πάντα ευχάριστο για το παιδί. Το βιβλίο αυτό ή κάποιες δραστηριότητες που περιέχει, μπορεί να του θυμίζουν τα σχολικά του μαθήματα και υπάρχει ο φόβος της ματαίωσης του παιδιού σε περίπτωση που δεν μπορεί να ολοκληρώσει κάποια εργασία.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η απογοήτευση του γονέα. Εγώ θα πρότεινα λοιπόν να πάρετε μαζί σας ένα τέτοιο βιβλίο μόνο αν το παιδί σας πραγματικά το θέλει και να εμπλέκεστε πάντα μαζί του, όποτε εκείνο θα ήθελε να κάνει μια άσκηση, πάντα υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά.
https://www.toystories.gr/product-category/παιδικα-βιβλια/

Μια βόλτα στο Σούπερ Μάρκετ
Γράψτε από το σπίτι μαζί την λίστα που χρειάζεστε για το σούπερ μάρκετ. Ρωτήστε το παιδί τι μπορεί να χρειάζεται όλη η οικογένεια να ψωνίσει για τα απολύτως απαραίτητα ή και για τα περιττά! Δώστε του χρόνο να σκεφτεί και να θυμηθεί τι χρειάζεται συνήθως καθημερινά ανοίγοντας το ψυγείο και κοιτώντας μαζί τι λείπει ή τι θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί.
Αργότερα στο σούπερ μάρκετ πάρτε μαζί ό,τι χρειάζεστε από τα ράφια. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ακονιστεί η κριτική του ικανότητα, η μνήμη του, ο αυτό-περιορισμός του(αν τυχόν ξεφύγει στη λίστα με τα περιττά), το λεξιλόγιό του καθώς και η αυτοπεποίθησή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *